RAAMATUN JUHLAKALENTERI
"Te kyllä tutkitte kirjoituksia, koska luulette niistä löytävänne ikuisen elämän -- ja nehän juuri todistavat minusta."
Joh. 5:39

Aineiston on koonnut ja toimittanut Kalle Venäläinen. Teksti on vapaasti kopioitavissa kunhan lähde on mainittu. © Kuvitus TV7 –sarjan lavastemaalauksista 2010 Raita Törnqvist-Naskin copyright.

Esipuhe

Tämän aineistokokoelman synty on monivaiheinen. 2000-luvun alkupuolella kiinnostuin syvemmin Raamatun juhlista. Sain silloin lahjaksi San Diegon Kehilat Ariel -seurakunnan, yhden maailman suurimman messiaanisen seurakunnan, johtajan Barney Kasdanin kirjoittaman kirjan God’s Appointed Times (Jumalan määräämät juhla-ajat). Luettuani kirjan innostuin ajatuksesta opettaa kuulijoilleni Raamatun juhlista ja opetella myös viettämään niitä. Eri vaiheiden kautta sain mahdollisuuden jakaa tätä pääasiassa Kasdanin kirjasta ja myös muutamista muista lähteistä kokoamaani tietoa TV7:n kautta 9-osaisessa Raamatun juhlakalenteri –ohjelmasarjassa vuoden 2011 aikana. Jo tämän ohjelmasarjan nauhoituksen yhteydessä kesäkuussa 2010 jotkut kuvausyleisössä mukana olleista kysyivät, voisiko sarjan luennot saada myös kirjallisessa muodossa. Rukoilimme jo silloin johdatusta tähän asiaan. Kysymys on muhinut mielessäni matkan varrella. Koska varsin monet ovat olleet kiinnostuneita asiasta, haluan nyt saattaa tämän kokoamani ja toimittamani Raamatun juhlia valaisevan aineiston lukijoiden ulottuville.

Tässä aineistokokoelmassa julkaistaan televisio-ohjelmien luentotekstit lähes sellaisenaan - vain pieniä kirjallisen esityksen kaipaamia muutoksia on tehty. Suurin aineistolisäys on uutislyhteen juhlan kohdalla, josta tähän julkaisuun on tehty oma lukunsa (TV7 -ohjelmasarjassa uutislyhteen juhla on liitetty helluntain yhteyteen).

Olen kiitollinen perheeni jäsenille ja monille ystäville kannustuksesta ja käytännön avusta, jota olen saanut muokatessani Raamatun juhlia koskevan opetusaineistoni niin suulliseen kuin nyt kirjalliseen esityskuntoon. Erityinen kiitos kuuluu Raita Törnqvist-Naskinille, joka pani taiteilijan lahjansa käyttöön ja maalasi rukoillen taulun jokaisesta Raamatun juhlasta! Nämä toimivat lavasteina televisio-ohjelmissa ja ne elävöittävät myös tätä aineistokokoelmaa.

Barney Kasdanin kirjan takakannessa sanotaan:

"Raamatulliset pyhäpäivät eivät ole vain juutalaisia varten. Kristitytkin voivat saada siunauksia näistä loistavista päivistä, jotka ovat Raamatun suurimpia vertauskuvia."

"Jumala antoi kunkin näistä päivistä opettaakseen kansaansa tuntemaan Jumalaansa ja hänen suhdettaan heihin. Ikuisuutta kuvaavasta sapatista suosittuun lomapäivään, hanukkaan, joka mainitaan nimeltä vain Johanneksen evankeliumissa, nämä erityisajat on erotettu siunaamaan Jumalan kansaa."

Loimaalla, elokuussa 2012
Kalle Venäläinen

Sisällys:

Raamatun juhlakalenteri

Sapatti - levon lahja

Pääsiäinen ja happamattoman leivän juhla

Uutislyhteen juhla

Helluntai

Pasuunansoitonjuhla

Suuri sovituspäivä

Lehtimajanjuhla

Hanukka-juhla

Purim-juhla


Lähdekirjallisuutta:
1. Bacchiocchi, Samuele, God’s Festivals, Part 1 and 2, Biblical Perspectives, 1999 U.S.A.
2. Bacchiocchi, Samuele, The Time of Crucifixion and the Resurrection, Biblical Perspectives, 1988 U.S.A.
3. Edersheim, Alfred, The Life and Times of Jesus the Messiah, Hendrickson Publishers, 1995 U.S.A.
4. Jääskeläinen, Jouko, Juhlien juhlat, Kustannus Oy Uusi tie, 2010.
5. Kasdan, Barney, God’s Appointed Times, Messianic Jewish Publishers, 1993 U.S.A.
6. Lindeman, Keijo, Messiaaninen pääsiäisenvietto, Israel-Apu Ry.
7. Stern David H., Jewish New Testament Commentary, Jewish New Testament Publications, Inc., 1992 U.S.A.
8. White Ellen, Alfa ja omega 1-8osa 2, Kirjatoimi, Tampere 1984.