KANSAINVÄLISEN ADVENTTIKIRKON HISTORIA
"Ja hän sanoi minulle: "Kahtatuhatta kolmeasataa iltaa ja aamua; sitten pyhäkkö asetetaan jälleen oikeuteensa."
Dan. 8:14
Historiallinen tausta
Luopumuksen ajat tulivat ja sen jälkeen koitti uskonpuhdistuksen aika, jolloin Raamatun lopun aikaan viittaavien profetiasanojen (2. Tess. 2:1-4) nähtiin toteutuneen. Seppo A. Teinonen luonnehtii uutta vaihetta näin: "Uudella ajalla on monissa protestanttisissa yhteisöissä ja herätysliikkeissä tarkkailtu Raamatussa mainittuja "ajan merkkejä" ja odotettu Kristuksen saapumista lähitulevaisuudessa. Nämä odotukset, merkkien tarkkailut ja laskelmien teot (joita suoritti osittain myös Luther) olivat erityisen laajalle levinneitä 1700-luvun loppupuolella ja 1800-luvun alussa, jolloin niille loivat taustaa Lissabonin maanjäristys (1755), tähtitaivaan ilmiöt ja erityisesti vuoden 1833 meteorisade, Ranskan vallankumous, Napoleonin sodat ja muut historialliset mullistukset sekä myös Amerikan "suuri herätys" ja kristillisen lähetystyön uusi kasvu. Monet uskonnolliset kirjailijat ja julistajat näkivät näissä ja muissa ajan ilmiöissä lopun merkkejä ja sadat suorittivat Danielin ja Ilmestyskirjan avulla ennustuksia Herran saapumisen ajankohdasta."
Adventtiherätys 1840-luvulla
Euroopassa keskiajalta peräisin ollut uskontopakko, jonka rajoitukset kahlitsivat suomalaisiakin herännäisliikkeitä, johti tuhansien protestanttisten pyhiinvaeltajien siirtymiseen Euroopasta Uuteen maailmaan, Pohjois-Amerikkaan. Koska Amerikan Yhdysvaltain perustuslaki 1776 takasi kaikille uskonnonvapauden, se loi samalla edellytykset adventtiherätyksen kasvulle ja leviämiselle.

Kun Miller ensimmäisen kerran luki Raamatun kannesta kanteen, siihen kului noin kaksi vuotta, ja se näyttää vieneen hänen koko aikansa noina kahtena vuotena. Vaikka Miller olikin kiinnostumut koko Raamatusta, hänen erityisalueensa oli profetia. Millerin mukaan "on olemassa kaksi tärkeää kohtaa, joihin kaikki profetiat näyttävät keskittyvän aivan kuin rypäleet riippuvat rungossa - Kristuksen ensimmäinen ja toinen tulemus."
Miller tuli Raamattua tutkiessaan vakuuttuneeksi siitä, että Danielin kirjassa (8:14) mainittu ajanjakso, 2300 profeetallista päivää eli kirjaimellista vuotta (Hes. 4:6), päättyisi "vuoden 1843 paikkeilla", jolloin tapahtuisi Raamatun mukaan pyhäkön puhdistus. Miller alkoi selvittämään mitä asioita Raamattu nimittää pyhäköksi; Jeesus Kristus, taivas, Juuda, Jerusalemin temppeli, kaikkein pyhin, maapallo ja seurakunta. Hän päätyi maapalloon poistamalla luettelostaan niitä, jotka eivät sopineet Danielin kirjan ennustuksen täyttymykseen 1840-luvulla: pyhäkkö ei voinut tarkoittaa Kristusta, sillä hän ei ole saastainen, ei myöskään taivasta, sillä se ei tarvitse puhdistusta, ja niin edespäin. Koska Danielin kirjan mukaan "näky koskee lopun aikaa" (8:19), Miller tuli siihen johtopäätökseen, että pyhäkön puhdistaminen tarkoittaisi maapallon puhdistamista jumalattomista Kristuksen paluussa (2. Piet. 3:7; Luuk. 17:28-30). Jo pelkkä ajatuskin noin pian tapahtuvasta ja noin vakavasta tapahtumasta vaikutti Milleriin syvästi, ja hänestä tuntui, että hänen velvollisuutensa olisi kertoa siitä ihmisille varoitukseksi.
Vuoden 1831 kesällä, sisäisestä pakosta ja ystäviensä kehotuksesta, Miller esitti ensikerran julkisesti näkemyksensä Kristuksen takaisintulosta Dresdenin kylässä, New Yorkin osavaltiossa. Millerin tapaan oli aikaisemminkin laskettu Jeesuksen tulon aikaa, mutta Millerin julistus, jota monet ajan merkit (mm. suuri tähtisade marraskuun 13. päivänä 1833) tehostivat, herätti vastakaikua laajoissa kristillisissä piireissä. Millerin ympärille kasvoi adventistinen herätysliike, jonka jäsenet, "adventistit", kuuluivat eri kirkkokuntiin. Babtisteja, luterilaisia, metodisteja jne. yhtyi Millerin kanssa odottamaan Herran pikaista paluuta aikomattakaan muodostaa mitään uutta kirkkokuntaa. Sellaista päinvastoin periaatteestakin vastustettiin.
Määräpäivän lähestyessä Kristuksen paluun odottajien määrä oli kasvanut kymmeniin tuhansiin ja herätti varsin laajaa kiinnostusta ja keskustelua myös lehdissä. Kun Jeesus ei palannutkaan Millerin seuraajat kokivat "suuren pettymyksen" ja liike hajaantui. Muutamat järjestäytyivät omiksi yhteisöikseen, toisten palatessa takaisin omiin kirkkoihinsa. Jotkut yrittivät korjailla Millerin laskelmia ja asettivat uusia aikamääriä Jeesuksen tulolle. Miller itse kirjoitti suuren pettymyksen jälkeen marraskuussa 1844: "Toivoni Kristuksen takaisintulosta on nyt yhtä luja kuin aikaisemminkin. Olen tehnyt vain sen, minkä vuosien kihkottoman tutkimisen ja harkinnan jälkeen näen velvollisuudekseni, Jos olen erehtynyt, olen erehtynyt rakkauden puolelle. Erehtymiseni syynä on ollut rakkaus lähimmäisiini ja vakaumus velvollisuudestani Jumalaa kohtaan." Samassa kirjoituksessaan hän lausuu: "Olen kiinnittänyt mieleni toiseen ajankohtaan, ja siinä aion pysyä, kunnes Jumala antaa minulle enemmän valoa. - Ja tuo aika on tänään, tänään ja tänään, kunnes Hän tulee ja näen Hänet, jota sieluni ikävöi."
Seitsemännen päivän adventistien alkuvaiheet
Muutamat odotuksessaan pettyneet tulivat hartaasti rukoiltuaan ja Raamattua tutkittuaan siihen tulokseen, että Millerin aikalaskelma oli oikein, mutta hän oli ymmärtänyt väärin pyhäkköä koskevan ilmoituksen. Pyhäkkö, josta Daniel puhui, ei tarkoittanutkaan maapalloa, kuten Miller oli ymmärtänyt, vaan taivaallista pyhäkköä, jossa Kristus Heprealaiskirjeen (8:1,2) mukaan palvelee ylimmäisenä pappina. Tästä pyhäköstä maallinen ilmestysmaja oli vertauskuva. Samoin kuin maallisessa pyhäkössä papit suorittivat palveluksensa kaksiosaisena - jokapäiväisenä palveluksena pyhäkön ensimmäisessä osassa eli pyhässä ja vuotuisena palveluksena pyhäkön toisessa osassa eli kaikkeinpyhimmässä - suorittaa Kristuskin pappispalveluksensa taivaallisessa pyhäkössä kaksiosaisena. Sen sijaan, että Kristus olisi tullut taivaallisesta pyhäköstä tämän maan päälle 2300 vuosipäivän päättyessä, hän aloitti siellä sen palvelustyönsä vaiheen, jota maallisen temppelivuoren suuri sovituspäivä esikuvasi. Milloin tuo viimeinen vaihe Kristuksen pyhäkköpalveluksessa taivaassa päättyisi, siitä ei Raamattu antanut mitään tietoa. Kristuksen takaisintulon aikaa ei siis voitu tietää.

Ellen Harmon oli ruumiilliselta kunnoltaan hyvin heikko. Siitä lähtien kun hän yhdeksänvuotiaana koulutyttönä oli vakavasti loukkaantunut erään vanhemman koulutoverinsa heittämästä kivestä, hän oli häälynyt elämän ja kuoleman rajamailla. Kuitenkin hän oli jaksanut mennä kuulemaan Millerin julistusta tämän pitäessä kokoussarjan Portlandissa vuonna 1840 ja toisen kerran 1842. Sanoma oli tehnyt tyttöön syvän vaikutuksen, ja yhdessä vanhempiensa kanssa - Harmonit kuuluivat metodistikirkkoon - hän oli liittynyt Kristuksen tulon odottajiin.
Ellenillä uskottiin olevan Uudessa testamentissa mainittu profetoimisen lahja (ks. 1. Kor. 12:4-11; Ilm. 19:10). Hän sai noin kaksituhatta näkyä ja profeetallista unta seitsemänkymmentä vuotta kestäneen julkisen toimintansa aikana vuosina 1844-1915.

Millerin elinaikana (hän kuoli vuonna 1849) ei adventistien keskuudessa tapahtunut mitään kirkollista tai seurakunnallista järjestäytymistä. Vasta yksitoista vuotta Millerin kuoleman jälkeen, vuonna 1860, alkoivat sapattia pyhittävät adventistiseurakunnat kutsua itseään nimellä Seitsemännen päivän adventistit, ja muodostivat laillisen yhdistyksen seurakunnan omaisuuden hoitamista varten. Vuonna 1861 yhteisen nimen valinneet adventistiseurakunnat muodostivat osavaltioittain seurakuntien yhteenliittymän ns. konferenssin (nykyisen piirikunnan) ja seuraavana vuonna perustettiin konferenssien edustajista muodostuva pääkonferenssi valvomaan ja ohjaamaan kaikkea työtä. Pääkonferenssi kokoontui ensimmäiseen yleiskokoukseensa toukokuussa vuonna 1863 Battle Creekissä Michiganissa. Seitsemännen päivän adventisteja oli tuolloin 3500.
Vuoden 1901 yleiskokouksessa uudistettiin organisaatiota vastaamaan laajenevan kansainvälisen työn tarpeita. Adventtikirkon hallinnollinen toiminta siirtyi vuonna 1903 Battle Greekistä Michiganista Washington DC:in, josta kansainvälisen adventtikirkon hallinnollinen toimisto siirtyi Silver Springiin Marylandiin. Seitsemännen päivän adventistien organisaatiossa hallintovalta on kirkon jäsenillä ja toimeenpanovelvollisuus ja -valta on jaettu edustajistoille ja näiden valitsemille virkailijoille.
Seitsemännen Päivän Adventtikirkon perustamisvuonna 1863 jäsenistö asui kokonaisuudessaan Pohjois-Amerikassa. Vuosisadan vaihteessa, jolloin jäsenmäärä koko maailmassa oli vajaat 70 000, tästä määrästä Pohjois-Amerikan osuus oli 83 prosenttia. Jäsenmäärän voimakas kasvu eri puolilla maailmaa on muuttanut suhteen päinvastaiseksi. Nykyisestä jäsenistöstä lähes kaikki, noin 90 prosenttia, asuu Pohjois-Amerikan ulkopuolella.
Adventtikirkon historia Suomessa
Adventistien varsinainen sananjulistustyö alkoi Suomessa 21. heinäkuuta vuonna 1892, jolloin Helsinkiin saapui Tukholmasta "Suomen apostoli", Ruotsin adventtikirkon esimies Olof Johnsson (1843-1919) sekä kaksi seurakuntatyöntekijää. He jakoivat ruotsinkielistä hengellistä kirjallisuutta, kävivät kodeissa sekä kutsuivat ihmisiä kokouksiin Johnssonin vuokraamaan asuntoon. Saman vuoden joulukuussa adventistien skandinaavisen työn johtaja, Lewis Johnsson kävi ensi kertaa Suomessa, tuoden mukanaan käsikirjoituksen ensimmäiseen adventistien julkaisemaan suomenkieliseen kirjaan, "Kristus ja hänen vanhurskautensa", jonka oli kirjoittanut eräs amerikkalainen adventisti ja suomentanut muuan Amerikan suomalaisista.

Vuonna 1921 voimaan astunut oppivelvollisuuslaki toi monille adventisteille ongelmia. Suomessa lauantai oli yleinen koulupäivä ja osa vanhemmista, jotka eivät uskonnollisista syistä lähettäneet lapsiaan sinä päivänä kouluun, saivat rangaistuksia.
Vuonna 1922 voimaan tullut uskonnonvapauslaki, joka antoi kahdeksantoista vuotta täyttäneille oikeuden kuulua haluamaansa kirkkokuntaan, antoi adventisteille mahdollisuuden perustaa oma laillistettu kirkkokunta Suomeen. Keskusteluja rekisteröidyn adventistiyhdyskunnan perustamisesta käytiin, mutta käytännön toimiin ei vielä ryhdytty.
Sotavuodet 1939-1944 lisäsivät yleistä kiinnostusta uskonnollisia asioita kohtaan. Tämä näkyi myös adventtiliikkeen toiminnassa. Talvisodan aikana Helsingissä Messuhallissa pidettyyn kokoukseen osallistui yli 6000 kuulijaa.
Vuonna 1943 adventistipastori Toivo Seljavaaraa kiellettiin Helsingissä kokousten pito sillä perusteella, että hän kuului siviilirekisteriin eikä mihinkään laillistettuun kirkkokuntaan. Seljavaaraa vastaan nostettiin jopa syyte luvattomien kokousten pidosta, mutta syyte kuitenkin lopulta hylättiin aiheettomana Helsingin raastuvanoikeudessa.
12.6.1943 Suomessa oleva seitsemännen päivän adventistiyhdyskunta rekisteröitiin opetusministeriön päätöksellä Suomen Adventtikirkko-nimisenä.
Piikkiön adventtiseurakunta on perustettu vuonna 1972. Tänään Suomessa on kymmeniä adventtiseurakuntia eri puolilla maata.
Tietolähteet: T. N. Ketola: Hengellisiä liikkeitä - historiallinen tutkielma Suomen adventtiliikkeestä (1952, Uuden Auran osakeyhtiön kirjapaino); Olavi Rouhe: Raportti Jeesuksen uskosta (1977, Kirjatoimi); Olavi Rouhe: Adventtiliike - usko, toiminta ja tavoitteet (1982, Kirjatoimi); Tunnustuskirjana Pyhä Raamattu (1995, Kirjatoimi); George R. Knight: Identiteettiä etsimässä (2000, Kirjatoimi); Seurakuntakäsikirja, Suomen Adventtikirkko (2001, Kirjatoimi).